Риба робот, разработена от британски учени, за първи път ще бъде пусната в морето, за да открива замърсявания, информира БГНЕС.

Рибите във формата на шарани ще бъдат пуснати от пристанище Гихон в Северна Испания след тригодишен научен проект. Ако опитът се окаже успешен, учените се надяват рибата да бъде използвана в реки, езера и морета по целия свят, за да открива замърсявания.

Създанията, които приличат много и наподобяват движенията във водата на истинските риби, ще бъдат оборудвани с малки химически сензори, за да откриват източника на потенциално опасни замърсители във водата, като изпускания на вредни вещества от плавателни съдове или от подводни газопроводи. След това рибата ще предава данните чрез Wi-Fi технология, когато се върне на сушата, за да презареди батериите си, издържащи до осем часа.

Проектът е бил финансиран от Европейската комисия и координиран от консултантската компания BMT Group Ltd. Първите пет риби са били създадени от проф. Хуошенг Ху и неговият екип от специалисти по роботика от Университета по компютърни науки и електронно инженерство в Есекс. Той се надява да може да ги пусне във водата до края на следващата година. Изработването на една риба е струвало около 20 000 паунда и те са с размерите на тюлен. Рибите изминават по около метър на секунда.