Безработицата в страната през февруари 2009 г. продължава плавно да нараства, като в бюрата по труда са регистрирани 247 759 безработни.

Те са с 6977 души (с 2.9%) повече спрямо предходния месец. В сравнение със същия месец на 2008 година броят на безработните е по-малък с 20 997 души или със 7.8%. Това съобщиха от Агенцията по заетостта.

Увеличението на безработицата през месеца се дължи най-вече на няколко фактора. Продължаващата тенденция на влошаване на икономическата ситуация в страната е един от тях.

Друг фактор за нарастващата безработица е периодичното освобождаване на малък брой лица без процедура за масови уволнения (по взаимно съгласие, частични съкращениая и др.) във връзка с намаляване обема на работа в някои браншове (шивашкото производство, строителството, дървопреработването и др.).

Важен фактор е регистрацията на лица в бюрата по труда в резултат на извършените масови уволнения през предходните месеци или регистриране на лица, поради изтичане на срочни трудови договори и лица, които се регистрират в Дирекциите "Бюро по труда" (ДБТ) за включване в субсидирана заетост. В резултат на тези процеси, нарасна потокът от новорегисторани в ДБТ.

Равнището на безработица за страната през месеца нараства в сравнение с януари с 0.19% до 6.69%. Спрямо същия месец на предходната година равнището на безработица е с 0.57 процентни пункта по-ниско.