Романтичната любов наистина може да продължи дълго време в любовната връзка, смятат учени. Противно на популярното схващане, любовта между двама души не е необходимо непременно да отстъпи място на приятелството с течение на годините.

Според учените любовта може да трае вечно и да създава по-щастлива, по-здрава връзка. Психоложката Бианка Ачеведо от университет в Калифорния заявява: "Много хора смятат, че романтичната любов означава страстна любов, но това не е така".

"В романтичната любов има интензивност, отдаване, сексуална химия, които са присъщи и за страстната любов, но липсва елементът обсебване.", счита тя. Ръководеният от нея екип изследвал 6000 души с краткотрайни и дълготрайни връзки, за да установи дали романтичната любов е свързана с по-голяма задоволеност.

Учените открили, че тези, които заявяват, че романтиката преобладава в тяхната връзка, са по-задоволени, както в краткосрочните, така и в дългосрочните си връзки. "Тези хора, които дълго време са живели заедно и искат да върнат романтиката в отношенията си, трябва да знаят, че това е постижима цел, която както повечето хубави неща в живота, изисква енергия и отдаване.", завършва Ачеведо, съобщава БГНЕС.