Пътищата от Републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки в по-голямата част от страната са мокри, хлъзгави и заснежени.

Сняг превалява в област Габрово, Велико Търново, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Перник, Хасково, София, в района на Ивайловград и прохода Шипка, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Заради усложнената обстановка пътна полиция въведе ограничения за преминаване през прохода "Шипка". От южната страна на прохода пътна полиция проверява колите дали са с вериги.

Поради мъгла е намалена видимостта: до 100 м в района на Силистра; до 200 м. в Разградска област. Преминаването през ГКПП-е е без затруднения.

Затворени са проходите Твърдица - Елена, движението се осъществява през прохода "Вратник"; Етрополе - Златица;
Троян - Кърнаре - затворен за целия зимен сезон; Върбица - Сунгурларе; прохода на "Републиката" - затворен за ремонт до края на юли 2009 год. Обходен маршрут за товарните автомобили : посока север-юг през проход Омуртаг-Котел, за посока юг-север през Ришки проход.

Въведени са следните ограничения в движението на МПС:

- Забранено е преминаването на тирове, товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета , а останалите МПС да са с вериги по пътя Кюстендил - Гюешево и Кюстендил - Стражата.

- Забранено е преминаването на товарни автомобили, а леките да са с вериги през прохода Предела и по пътя Благоевград- Станке Лисичково.

- Всички МПС да са с вериги, а товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан, Шипка, Пампорово, Превала, Рожен, Печинско, по пътя Батак - Доспат, Кърджали - Ардино, в района на Велинград, Доспат и община Смолян.

Забранено е преминаването на товарни автомобили по пътя Вехтово - Друмево, Шуменско (обходен маршрут- Шумен -Овчарово -Друмево), Опанец - Долна Митрополия - Тръстеник - Оряховица и Ясен - Търнене - Петърница - Беглеж.