Сигналът за инцидента е получен в РПУ към 15.30 часа вчера –на тел. 166 е съобщено за голяма група местни хора, които грубо нарушават обществения ред.

Те хвърляли камъни, бутилки и други твърди предмети по техни съкварталци. В мелето пострадали двама – С.Д. /44 г./ получил фрактура на черепа, а А.М. /33 г/ - травма на коляното. Пристигналите на местопроизшествието полицаи установили, че П.Х. /25 г./  качил автомобила си “Ситроен Ксантиа” на тротоара и нарочно блъснал А.М.

Този акт взривил обстановката и между близки на потърпевшия и шофьора избухнала свада, прераснала в саморазправа. Тогава бил ранен в главата и 44-годишният мъж. Служители на РПУ-Ботевград обезопасили района на инцидента и не допуснали ескалация на напрежението.

Потърпевшите били транспортирани в болница. Пострадалият с колянната травма след преглед е освободен, а другият е настанен за лечение. Със заповед по чл. 63 ал. 1т.1 от ЗМВР в РПУ-Ботевград са задържани шофьорът на ситроена П.Х. и Н.Х. /51 г./ Образувано е досъдебно производство по чл. 129 ал.2 и чл. 325 ал.1 от НК.

Ръководството на ОДП-София е изпратило допълнителни сили от съседните РПУ–Етрополе, Ботевград, Елин Пелин за евентуално предотвратяване на последваща ескалация на напрежението в ботевградския квартал. Ситуацията е овладяна и от 6 часа тази сутрин засиленото полицейско присъствие е отменено.

Представители на ръководството на ОДП-София и началникът на местното РПУ са провели разговори с лидерите на враждуващите групи и споделили необходимостта от назначаване на местни хора за полицаи в квартала, които да се грижат за обществения ред. На срещата е съобщено, че в момента се провежда конкурс за полицаи и младежи, които имат желание да кандидатстват за работа в МВР и отговарят на условията, могат да подадат документи в ОДП-София.