Само три местни фирми с установено непълно работно време са подали документи за изплащане на компенсации до 120 лв. на работниците и служителите им. Това са “Стрелец – Цветан Миньовски”, “Окто 7” и “Деси 92”.

Днес Съветът за сътрудничество към Дирекция “Бюро по труда” разгледа документите и извърши класация на кандидатстващите, съгласно критерии, определени от Министерски съвет. На първо място бе класирана фирма “Деси 92” с 65 точки, на второ – “Окто 7” с 60 точки и на трето – “Стрелец – Цветан Миньовски” – 40 точки. За пояснение максималният брой точки по скалата за класация е 70.

Протоколът от класирането и документите на трите фирми ще бъдат изпратени в Областната комисия по заетостта. Тя ще извърши класация на областно ниво. Тогава ще стане ясно дали работниците и служителите от трите ботевградски фирми с установено непълно работно време ще получат компенсации от държавата. На заседанието на Съвета за сътрудничество към Бюрото по труда стана ясно, че от фирма “Стрелец” декларации за получаване на средства са подали 24 работници, от “Окто 7” – 163, а от “Деси 92” – 12 работници.

Директорът на Бюрото по труда Владимир Атанасов обясни, че компенсации ще се изплащат еднократно, но не повече от три месеца в рамките на една календарна година. Той каза още, че парите ще се превеждат по банкови сметки на работниците и служителите. “Много местни фирми проявиха интерес към реда за изплащане на компенсации до 120 лв., но не подадоха документи. Вероятно причината е, че не отговарят на условията, посочени в Постановление №44/19.02.2009 год. на Министерския съвет.