Изключително обнадеждаващи резултати са получили британски лекари при лечението на онкологични заболявания с използването на нови технологии.

По време на опити с мишки изследователската група от университета на Нюкасъл не само е успяла да спре развитието на раковите клетки, но и напълно да излекува животните, съобщи в. "Индипендънт".

Новият метод на лечение на рака се основава на използването на собствените защитни механизми на организма. При това учените са успели да създадат метод за управляем концентриран "удар" по раковите клетки.

Технологията се гради върху използването на естествените антитела, взети от самите пациенти. След като се култивират в лабораторни условия, антителата, поставени в специално органично масло, се впръскват в организма на болния.

Маслото се използва, за да се неутрализира временно биохимичната активност на антителата. В момент, когато те се намират близо до поразените ракови клетки, учените ги облъчват с ултравиолетови лъчи. В резултат молекулите на органичното масло се разрушават и антителата атакуват онкологичното образувание.

Опитите над мишки са показали, че в резултат ефективността на борбата с рака многократно се увеличава.

В близко време новата технология ще бъде изпробвана в няколко британски болници.