Дихателен тест за рак може да спаси над 10 000 живота годишно, показват проучванията, публикувани във вестник "Мирър", пише БГНЕС.


Устройството може да открива рак на белия дроб и червата още преди да се появят симптомите. Това означава, че пациентите ще могат да бъдат лекувани по-рано, което повишава шансовете им за оцеляване.


Експертите се надяват новата британска технология да се използва и за откриване на други сериозни заболявания. Системата използва наночип с размери на монета, който анализира дъха на пациента за малки следи от химически вещества вследствие на зараждаща се болест.


Д-р Били Бойл от университета Кеймбридж обясни пред "Скай Нюз", че устройството може да се използва при хора, обременени с наследствен риск, въпреки липсата на каквито и да било симптоми.


Това лято започват тестовете на "дрегера". Ако той се окаже успешен, скоро може да се появи в кабинетите на личните лекари и дори в аптеките. Това ще позволи на пациентите с висок риск като пушачи над 50 години да се изследват периодично преди появата на първите признаци на заболяването.