Изследване на пияни плодови мушици показва защо някои хора издържат на пиене, докато други се замайват от една чаша вино. Изследването е направено от екип от Държавния университет на Северна Каролина и е публикувано в сп. Genome Biology.

Плодовите мухи могат да се "напиват" както хората и са полезен модел за изследване ролята на гените за зависимостта към алкохола. Пияните мухи се движат трудно, губят контрол над положението на тялото си и стават сънливи, но след продължително пиене развиват поносимост към алкохола, също както хората. Изследователите са установили, че 23 от гените на плодовите мухи, които обуславят поносимостта към алкохола, имат еквиваленти у хората.

Те може да са свързани с чувствителността на някои хора към алкохола и с резистентността у други, която улеснява злоупотребата им с алкохол. Екипът е отгледал 25 поколения плодови мухи и е създал 2 вида мухи - които са силно чувствителни към алкохола и такива, които са резистентни. Двата генома са били сравнени, за да се видят разликите.

Около 1500 гени са свързани с различията между двата вида мухи. В резултат на изследванията са били изолирани 32 мутирали гени, които са директно свързани с чувствителността към алкохола. В предишни изследвания екипът е установил, че три от тези гени са свързани с чувствителност или резистентност към алкохола.