29 български града обявиха, че ще угасят осветлението на известни места между 20,30 и 21,30 часа днес в подкрепа на глобалната кампания «Часът на Земята» на международната природозащитна организация WWF.

В София ще притъмнеят над 45 сгради и забележителности.

В "Часът на Земята 2009" се включват още градовете Бургас, Русе, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Габрово, Добрич, Велико Търново, Сливен, Кюстендил, Видин, Ценово, Борово, Ветово, Иваново, Две Могили, Бяла (Русенско), Никопол, Гулянци, Долна Митрополия, Чипровци, Белоградчик, Айтос, Велики Преслав, Стрелча, Сандански, Каварна, Троян.

София ще се включи и с концерти на светлината на свещи и без електрическо озвучаване пред Народния театър и в Софийска градска художествена галерия от 19,30 ч. тази вечер.

Концертите ще продължат и по време на „Часът на Земята". Те се осъществяват с подкрепата на британското посолство.

WWF организира за трети път „Часът на Земята", но България се включва официално за първи. Целта е да участват повече от 1 милиард души, в над 1800 града по цял свят и да се покаже, че е време за сериозни действия срещу промените в климата.

Настоящата година е много важна за действията срещу промените в климата, защото световните лидери ще се съберат на среща на върха за промените в климата под егидата на ООН в Копенхаген през декември. На нея се очаква да се подпише ново споразумение, което да продължи Протокола от Киото.