Тази нощ страната преминава към лятното часово време.
Това означава, че в 03.00 часа трябва да превъртим часовниците си с 1 ч напред.

Преминаването към лятното часово време е необходимо, тъй като става дума за система, изработена да „спестява" от дневната светлина. Казано иначе, преминаването към лятното часово време носи икономии. А в условията на световна финансово-икономическа криза това определено не е без значение.

Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част от денонощието в зависимост от сезона от годината.

Първият предложил лятното часово време е Бенджамин Франклин в писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г, припомня БНР.

Това предложение обаче било по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагало парижани да стават и да си лягат по-рано. За пръв път сериозно го предлага Уилям Уилет в монографията си „Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Уилет обаче не успява да убеди британския парламент да приеме идеята му, въпреки наличието на сериозно лоби.

Лятното часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г.
Скоро след това Великобритания последва примера, като в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

На 10 март 1918 г. американският Конгрес установява няколко часови зони и прави официално въвеждането на лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г. От 1999 г. у нас то започва в 3.00 часа в последната неделя на м. март. Връщането към астрономическото часово време се извършва в 04.00 часа в последната неделя на м. октомври, когато пък връщаме часовниците си с 1 ч назад.

Медиците коментират, че смяната на времето изисква известна адаптация на организма към новия биологичен ритъм. При различните хора тази адаптация е различна като времетраене.

Промяната в биоритъма влияе най-вече на по-емоционалните и психически лабилни хора.