Използваемостта на минералната вода в България се е увеличила както по отношение на оползотворяването на по-големи количествата минерална вода, така и по отношение разширяване на предназначенията й.

Това е мнението на специалистите от Национална специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация, цитирани от БНР.

По отношение на използваемостта на минералните води има три основни направления: за питейни нужди; за рехабилитация и балнеолечение; и за превенция и промоция на здравето.

Първото направление в последните 10-15 години бележи ръст. На пазара се появиха бутилиращи компании, които предлагат бутилирани натурални минерални води с много добри органолептични качества.

Второто направление касае провеждането на рехабилитация и балнеолечение в болниците за рехабилитация. Голямата част от тях за разположение в нашите балнео и климатокурорти - Банкя, Кюстендил, Сандански, Велинград, Хисар и др.

В това направление са се съхранили дългогодишният опит и традиции за използването на минералните води в процеса на рехабилитация на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, на вътрешните органи и др.

Освен това минералните води се използват все повече за превенция на здравето в спа- центровете.  

Има още едно четвърто направление и то касае използването на минералната вода за извличане на геотермална енергия и е свързано с проектите за енергийна ефективност.