12% от пътниците и водачите на МПС в България не използват обезопасителни колани. Това показват данни на европейската мрежа на пътна полиция TISPOL след проведена едноседмична акция в страните от ЕС.

Полицаи, в 23 държави по цяла Европа, са спирали шофьори от всички възрасти, проверявайки дали са сложили коланите си.

Кампанията се провежда по едно и също време от 16 до 22 февруари в 23 страни членки на ЕС.

Регистрираните нарушения за този период са 132 хиляди, като за България те са 2265 - 2249 на възрастни и 16 на деца.

Според статистиката по брой на наложените санкции страната ни е в една група с Дания, Финландия, Гърция, Литва, Холандия и Швейцария.

Първенството с 41 035 наказания принадлежи на Германия, следвана от Румъния с 22 016 и Украйна с 8 065.

До края на годината европейската мрежа „Пътна полиция" ще организира още 7 операции. Следващата ще бъде от 20 до 26 април. Тогава органите на Пътната полиция ще следят за превишена скорост, съобщи БНР.

Президентът на TISPOL Волфганг Блиндербахер е категоричен, че отдавна е минало времето, когато поставянето на колан е било въпрос на личен избор.

Годишно по пътищата на Европа при пътни инциденти загиват над 42 000 души, като 30% от жертвите са заради несъобразена скорост.

Сред основните причини за възникналите пътни инциденти са и неизползването на обезопасителни колани, употребата на алкохол и упойващи вещества.

От направено изследване и резултати от проведени операции в някои европейски държави е установено, че по-малко от 20% от пътниците в автомобилите използват обезопасителни колани на задните седалки. Тяхната употреба би довела до спасяването на около 10 000 живота годишно в Европа, твърдят експертите.

В България загиналите във „войната по пътищата" всяка година са около 1000-1060. И по този показател - 130-135 загинали на 1 млн. жители, сме в „челната" седмица на ЕС.

Гърция и Франция са „пред нас", Белгия и Португалия също бяха, но успяха да пренапишат ситуацията. В Португалия например през последните години инвестираха към 5 млрд. евро и обърнаха тенденцията.

За времето на прехода катастрофите са затрили градове като Айтос,Нова Загора или Лом. Към тях трябва да прибавим и контузените при тези ПТП, които са 10 пъти повече, или по около 10 хил. всяка година. От тях 10% остават с трайна инвалидност - с повреден крак, ръка, кръст, глава или психика, което ги прави непълноценни.