От Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград съобщиха, че днес е получен официалния протокол от заседанието на Областната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, с който се потвърждава направеното предложение от Съвета за сътрудничество към Дирекцията за изплащане на компенсации по 44 ПМС/2009г. на кандидатствалите работници и служители. Утвърдените от Областната комисия фирми са: „Деси – 92” ЕООД за 12 души, СД „Окто – 7 – Цолев и сие” за 163 души и СД „Стрелец – 90 – Миньовски и сие” за 24 души.

Съгласно разпоредбите на 44 ПМС/2009г. Областната комисия препоръчва на директора на Дирекция „Бюро по труда” да издаде решения, с които да започне изплащането на компенсациите. Срокът за това е 3 работни дни след получаването на протокола.

„Още утре, 31 март, ще издам решенията и ще уведомя фирмите. Задължение на съответните работодатели е да информират работниците и служителите си, които са подали декларации. Средствата са осигурени и изплащанията ще започнат в законните срокове съгласно постановлението” – съобщи за медиите директорът на Бюрото по труда Владимир Атанасов. Той опроверга слуховете, че тези компенсации, които по своята същност са вид държавни помощи, ще подлежат на връщане от получателите им. "Това е поредна инсинуация от некомпетентни хора, които или нямат достатъчна информация, или просто обичат да злословят" - каза Владимир Атанасов. Той отново подчерта, че компенсациите ще бъдат изплащани директно на одобрените работници и служители по банков път чрез дебитни карти.

За целта още днес Владимир Атанасов е направил заявка в обслужващата банка, като е изпратил списъците на лицата. Издадените дебитни карти ще бъдат връчени лично на работниците и служителите във фирмите от представители на Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград.