Има трайна тенденция за намаляване на децата в социалните институции. Това обяви социалният министър Емилия Масларова на работна среща, инициирана от президента Георги Първанов, на която бе направен отчет за свършеното през последната една година за децата, лишени от родителски грижи. Броят на децата, настанени в специализирани институции, е намалял от 2001 година до днес с 42 процента и сега е близо 7300.

Президентът Георги Първанов заяви, че институциите не са допуснали Планът за действие, който бе начертан преди една година в Русе, да остане мъртво роден документ. Той отчете, че по линия на профилактиката на вродените детски аномалии са закупени 22 ковиоза, а осем са дарени безвъзмездно. Президентът съобщи, че от 2800 молби до Фонда за лечение на деца, 268 са подпомогнати за лечение в чужбина, а 317 са насочени за лечение.

Георги Първанов напомни, че действа Национален план за реформиране на социалните институции, съгласно който вече са закрити седем Дома за деца, лишени от родителски грижи. В нито една община обаче не е започнало изграждането на нови домове, подчерта президентът, като уточни, че причина за това са сроковете за тръжните процедури, които по закон трябва да бъдат спазени.

До началото на март тази година са ремонтирани 18 от Домовете за деца, лишени от родителска грижа. Президентът отбеляза, че остава проблемът с ниския социален статус на персонала, който работи в тези домове.

Министър Емилия Масларова допълни, че за периода 2007-2008 година в социални институции са работили 849 работници, чиито заплати се определят от делегираните бюджети, които от миналата година са се увеличили с 50 процента.

И Емилия Масларова, и Георги Първанов разкритикуваха Народното събрание за отлагането на окончателното приемане на новия семеен кодекс. Президентът заяви, че за него е недопустимо 40-тото Народно събрание да приключи мандата си без да е приело този закон.

По време на дискусията бе прожектиран филм за Могилино, направен точно година и половина след „Изоставените деца на България”, който бе излъчен  по БиБиСи. „Много неща в дома са променени, надявам се от символ на нашата забрава за тези проблеми Могилино да стане и символ на промяната”, каза Георги Първанов.