Групата на общинските съветници на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) категорично настоява държавата да подпомогне огромните усилия на общините за повишаване качеството на грижите за деца в социалните институции и да поеме своята отговорност в общата грижа за децата на България.

Това се казва в писмо на общинските съветници на ГЕРБ в СОС до министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Зачестилите инциденти с децата в специализираните институции показват, че децентрализацията на домовете, която правителството осъществи, е формална, недобре обмислена и в никакъв случай не е ориентирана към повишаване качеството на грижа за децата в тези домове.

Механичното прехвърляне на специализираните институциите към общините запазва положението им на заведения, в които приоритетно се осигуряват средства за работни заплати и в които броят на персонала е пряко зависим от броя на децата.

Това поражда конфликт на интереси, който не само, че не води до намаляване на децата, отглеждани в институциите, но е и в основата на пълната демотивация на персонала да работи за реинтеграция на децата в техните биологични семейства, се казва в писмото.

Столичните общинските съветници от ГЕРБ настояват да се създават и утвърдят нови финансови стандарти за услугите, предоставяни в домовете за деца с увреждания и домовете за деца, лишени от родителски грижи.