Ученици от 15 града на страната ще излязат на протест срещу задължителните матури. Протестите в различните градове ще са по едно и също време. В интернет под петицията срещу зрелостните изпити вече има събрани близо 17 хиляди подписа.

Протестът на учениците от столицата ще е пред Народния театър „Иван Вазов” и трябва да продължи до 15 ч следобед.

По данни на организаторите от випуск „Единство” се очаква на площада да се съберат повече от хиляда ученици. Очаква се пред Народния театър да дойдат и зрелостници от близките градове.

Протести по същото време ще има още във Варна, Пловдив, Пазарджик, Русе, Кърджали, Велико Търново, Бургас, Добрич и други големи градове в страната.

За протестите си учениците се уговарят по интернет. Във форумите се организират и гласувания срещу зрелостните изпити. Според едно от тях 87 процента се обявяват категорично срещу матурите, а едва 12 на сто ги приемат.

Според друго гласуване зрелостните изпити отхвърлят 61 на сто от дванайсетокласниците. Мотивите им за това - матурите не са вход за университетите, създават предпоставки за частни уроци и няма равнопоставеност в учебните планове в различните училища.