Ученици от обединение, нарекло се Випуск "Единство", организират пресконференция, с която биха искали да ангажират вниманието на цялото общество и на институциите по въпроса за матурите.

Тя ще се проведе от 13.00 часа в Пресклуба на БТА. Учениците от 16 града в страната застават против въвеждането на задължителните зрелостни изпити, защото според тях в този им вид те поставят дванайсетокласниците от различните видове училища в неравнопоставено положение.

Младите хора смятат, че в този формат матурите са ненужни, субективни и не доказват умения и знания. Само за две седмици инициаторите на протестната кампания са събрали над 3000 подписа в подкрепа на искането за отмяна на матурите, докато те станат вход за ВУЗ.

Ако техните искания не бъдат изпълнени, родителите имат готовност да заведат съдебни искове срещу МОН. В пресконференцията ще участват: Атанас Караджов - Първа езикова гимназия - Варна, Виктория Куцарова - Математическа гимназия - Пазарджик, Деница Дзипалска - 73 СОУ, София, Калина Желева - Първа езикова гимназия, Варна, и Надежда Желева -родител.

Докато не се изяснят критериите, по които ще се провеждат зрелостните изпити, ние ще протестираме, заяви Виктория Куцарова - дванайсетокласничка от Математическата гимназия в Пазарджик.

Тя заяви, че все още не е решено резултатите от матурите да са вход за влизане във висшите учебни заведения, което е един от техните аргументи. Учениците са се намерили чрез интернет преди около 2 седмици и са нарекли себе си випуск "Единство" в противопоставянето си на решението на МОН.

Тя категорично подчерта, че техният протест няма нищо общо със стачката на учителите и не е обвързан с нея. Учениците не са в равностойни позиции, защо има училища, където се дават дипломи след 8 клас, а други след девети, допълни Виктория Куцарова.