Президентът на САЩ Барак Обама е одобрил плана на Конгреса за продажба на американската част от Международната космическа станция (МКС).
Тя ще бъде продадена на Китай, но сумата от сделката не се оповестява.

Специалистите от НАСА преценяват, че с получените средства ще могат да осъществят плана да връщането на астронавти на Луната.

Китай и по-рано е проявявал интерес към участие в програмата на МКС, пише MIGnews.

Завой обаче в отношението на американската администрация настана, след като страната пострада първа и най-сериозно от финансовата криза, която от своя страна наложи значително съкращаване на бюджета на НАСА.
Кризата подрина е плановете за повторно стъпване на Луната.

Още през 2004 година се чуха първите призиви за продажба на американската част, но тогава финансовата страна на въпроса стоеше по съвсем различен начин.

Според оценките на сътрудниците, така НАСА ще може да икономиса около 25 милиарда долара и да получи още толкова от Китай в следващите три години.

Според коментира на директорът на НАСА Майкъл Грифин участието на американски астронавти в експерименталната програма на Международната космическа станция под формата на клиенти и гости, ще струва на Америка половината от цената, която тя плаща за постоянно участие в проекта.

Ли Сю Юн, заместник-министър на науката и технологиите в Китай, заяви, че страната й разглежда купуването на американското място в МКС като пробив, който ще позволи да се съкрати изоставането й в космическата сфера.

За останалите страни, които участват в проекта, включването на Китай означава и допълнително бонуси, тъй като китайският вариант на космически кораб тип Shenzhou може да поеме дежурства на МКС наравно с традиционните спасители „Съюз".