Днес към 11 часа непознати лица влезли в двора на семейство от Врачеш. Те се представили за бизнесмени, които изкупуват животни. Докато единият от групата разговарял със стопанката на дома, останалите внимателно оглеждали наоколо. Чрез прилагането на различни методи и похвати измамениците успели да накарат жената да ги покани в дома си, а след това си тръгнали, като обещали, че ще се върнат, за да купят агнета от нея. По-късно стопаните на дома установили, че им липсват 4000 лв. Те сигнализирали веднага полицията. Потърпевшите обяснили пред органите на реда, че измамниците се придвижвали с тъмен автомобил, но не могли да посочат марка и цвят, тъй като не обърнали достатъчно внимание на тези подробности. Жертвите на престъплението разказали още на полицаите, че лъжливите бизнесмени разговаряли помежду си на ромски език.

В момента по случая се води разследване – научи наш репортер. От полицията предупреждават хората от Ботевград и селата да не се доверяват на непознати лица и при подобни посещения да повикат съсед или да информират веднага дежурния в РУ на МВР. В противен случай вероятността да станат жертва на измама е голяма.

Често се случва измамници да се представят за купувачи на животни, ракия, мед, и др. Понякога те заплащат покупката с фалшиви банкноти. Друг път отвличат вниманието на стопанина като искат да им даде чаша вода, да им развали банкнота и т.н. Докато потърпевшият се занимава с един от “гостите”, другият краде скътаните в шкафа или под дюшека пари и семейни ценности. Подобни измами зачестяват преди и по време на Великденските празници - казаха още от полицията.