Дойчин Василев, първият българин, изкачил Еверест без кислород, ще направи опит да стъпи на осмия по височина връх в света Манаслу заедно с дъщеря си. 64-годишният Василев и Маргарита (24) тръгват днес на 49-дневна експедиция в Непал. Алпинистът ще се опита да вземе реванш от върха, който не успя да изкачи през 1998 г. Тогавашният му спътник Христо Станчев заби знамето на 8163-метровата височина, но остана там завинаги.

Дойчин Василев е участник в експедицията, която атакува Еверест през 1984 г., но тогава не стъпва на върха, защото получава болка в очите и сълзене. За решението му роля е изиграло и писмото, в което съпругата му съобщава, че чака дете. Начинанието завършва трагично със смъртта на първия българин, изкачил върха - Христо Проданов.

Днес Маргарита работи в лабораторията на Правителствена болница, която е спонсор на експедицията. Директорът на здравното заведение Любомир Спасов е дарил 10 000 лева, а министърът на администрацията Николай Василев - 20 000 лева и български флаг, който двамата алпинисти ще забият на Манаслу при успех на експедицията.