Районните избирателни комисии (РИК) за предстоящите евроизбори трябва да бъдат определени и назначени до 22 април. Това е решението, което е взела Централната избирателна комисия за евроизборите. Общият брой на районните комисии е 31. До 17 април областните управители трябва да проведат консултации с парламентарно представените партии и партиите и коалициите, които имат членове в Европейския парламент за определяне на членовете на РИК. На тези избори съставите на РИК са уеднаквени и се състоят от 25 члена.

Местата са разпределени пропорционално на местата в ЦИК съответно – за Коалиция за България – 9 места, ДПС - 5, НДСВ – 4, ОДС - 2; „Атака” – 2, ДСБ, Движение „Напред” и ГЕРБ – по 1 място.
По предложение на кметовете на общини трябва да бъдат съставени и Секционните избирателни комисии, като това трябва да стане до 12 май. В рамките на областта или общината общият брой на членовете на комисии в проценти са съответно – Коалиция за България – 36%, ДПС – 20%, НДСВ - 16%, ОДС – 8%, „Атака” – 8%, ДСБ – 4%, Движение „Напред” и ГЕРБ – 4%.
Определени са и възнагражденията на състава на РИК и СИК. Председателят на РИК ще вземе еднократно в рамките на 45 дена – 650 лв., зам.-председателят – 600 лв., и членовете – по 550 лв.; възнаграждение в СИК е както следва – 34, 32 и 30 лв. за председател, зам.-председател и членове.