Специалисти от Университета в Манчестър откриха, че клетките на мозъка, които отговарят за състоянието на бодърстване, буквално се "изключват" след ядене.

Това откритие може да изиграе важна роля в разработването на методи на лечение на затлъстяването и хранителните разстройства, а също в изучаването на нарколепсията, смятат самите учени.

Хората, както и животните, стават сънливи след хранене. Британските специалисти са открили, че повишаването на нивото на глюкоза в кръвта води до това, че определени клекти в мозъка престават да изпращат сигнали, които карат организма да бодърства. Те обясняват това с факта, че глюкозата действа върху клетките, синтезиращи орексин - хормонът, който влияе върху съня и бодърстването.

Неправилната работа на тези клетки може да доведе до нарколепсия (неконтролируемо заспиване) и затлъстяване. Има данни, че тези клетки играят роля и в процеса на обучение, във формирането на различни зависимости и влияят върху поведението.

В мембраната на невроните, които секретират орексин, учените са открили канал, чувствителен към колебанията на нивото на глюкоза в кръвта. Този механизъм позволява да се обясни възникването на сънливост след хранене, както и факта, че гладният човек не може да заспи.