През последните години нараства броят на читателите в градската библиотека “Иван Вазов”. Към моменета те са над 2000 човека. Около 60 на сто от тях са ученици от различни възрастови групи, показа проучване на botevgrad.com. Радостен е фактът, че младите хора четат не само задължителните производения, които изучават в училище, а и странична литература. Интересът им е насочен предимно към заглавия, по които са направени световно нашумели филми и мюзикъли. В момента “Здрач” и “Новолуние” на Стефани Майер са най-търсените романи от ботевградските тийнеджъри. “Училищен мюзикъл” също заема челно място в класацията за най-четени заглавия от ученици между 11 и 16-годишна възраст. След това се подреждат “Властелинът на пръстените” и “Хари Потър”.  Книгите “Етикет за тийнейджъри” на Джейн Голдман, “Момчетата не знаят какво искат” и “Момичетата не знаят какво искат” на Луис Ренисън привличат вниманието на 12-годишните.

Приказките на Елин Пелин остават любимо четиво на по-малките. Поредицата “Франклин” има най-много фенове сред учениците от първи до трети клас. Приказките на Андерсен и Братя Грим са първото четиво, с което родителите искат да запознаят децата си още в ранна детска възраст. От своя страна детският отдел към библиотеката е разработил програма, която цели да приобщи най-малките към ценностите на книгата.

Гимназистите търсят предимно допълнителна литература, свързана с подготовката им по различните учебни предмети. 
   
Статистиката на библиотеката показва, че абсолютен хит в момента са “Познание на жена” и “История на любов и мрак” на Амос Оз, “Ловец на хвърчила” и “Хиляда сияйни слънца” на авганистанския писател Халед Хосейни, “Хладнокръвният Стоун”, “Обикновен гений” и “Колекционерите” на Дейвид Балдачи. Тези заглавия се търсят предимно от ботевградчани над 20-годишна възраст. Читателите в пенсионна възраст предпочитат книгите на Джаки Колинс, Сандра Браун и Даниел Стийл. Бестселърите на Джон Гришам и Дан Браун също са сред най-търсените в градската библиотека.
От съвременните български автори на-четени са Алек Попов, Стефан Кисьов, Донка Петрунова, Илия Траянов.

Ежедневно библиотеката посещават десетки граждани от различни възрастови групи. Те проявяват интерес към ежедневници, периодични издания и специализирана литература.

Към момента градската библиотека разполага с над 82 000 тома книги. Читателската карта за една година струва 5 лв. Пенсионерите и хората с увреждания ползват намаление от 2 лв. Едногодишният абонамент осигурява достъп на читателите до всички отдели на библиотеката.