Българи от цял свят могат да гласуват по интернет за една от участничките в конкурса Мис САЩ 2009, която е българка, съобщава сайтът www.eurochicago.com. Претендентката за короната е Лаура Кирилова Чуканов, която е носителка на титлата Мис Юта 2009.

Конкурсът Мис САЩ 2009 ще се състои на 19 април в Лас Вегас и ще се излъчва пряко по няколко телевизии.

Лаура Кирилова Чуканов знае четири езика - английски, български, испански и руски. Тя е студент в университета на Юта в Солт Лейк Сити. Тази година ще завърши наведнъж три специалности - МИО, История на изкуствата и Лидершип. Доскоро е била директор по програмата Голямо сърце (Big Heart Humanitarian), която намира спонсори за способни деца на бедни семейства в Гватемала. Помагала е в резервата на индианците навахо (Navajo) и е участвала в много благотворителни акции.

Баща й Кирил Чуканов е изобретател от България, който през 1986 бил изгонен от работа и едва не попада в затвора. Причината - в своя книга той предвидил близкия крах на комунизма. Едва дочакал падането на Берлинската стена, през 1990 той напуска България заедно с дъщеря си.

Мис Юта има всички шансове да стане мис САЩ. За това говорят предварителните обсъждания по блогове и форуми в интернет, където читателите й дават изключителна преднина пред останалите кандидатки за короната. Според автора на статия в www.eurochicago.com Лаура Чуканов ще промени представата за красивите момичета, защото съчетава американската работливост и благотворителност с източната чувствителност и красота.

Можете да гласувате в конурса след регистрация на www.missuniverse.com/missusa/.