Предполагаемият убиец на руския екс-агент Александър Литвиненко отново увери, че е невинен и обвини британкото разузнаване Ем Ай 6, че крие истината за отравянето с полоний на Литвиненко в Лондон, отбелязва Дойче веле.

Според думите му британското разузнаване открай време било задкулисно замесено в скандала и направило всичко възможно, за да попречи на провеждането на обективно разследване, заяви бившият агент на КГБ Андрей Луговой вчера пред журналисти в Москва.

По всяка вероятност Литвиненко е бил британски шпионин и смъртта му била от полза за британците и тяхната тайна служба в стремежа им да унижат и дискредитират Русия.

Великобритания бе поискала да й бъде предаден Луговой във връзка с убийството на Литвиненко, за да бъде изправен Луговой пред британски съд, което искане обаче досега остава без последствия.

Навърши се една година от смъртоносното отравяне на Литвиненко: 43-годишният руснак бе отровен с радиоактивното вещество полоний на 1-ви ноември 2006 г. в Лондон, където бе получил политическо убежище.

Литвиненко почина след продължили три седмици мъки в лондонска болница. Луговой, който се бе срещал непосредствено преди това с него в Лондон, се озова на мерника на следствието.

Спорът между Лондон и Москва за това убийство до ден днешен обременява двустранните отношения. В Русия обаче британските подозрения ни най-малко не навредиха на репутацията на Луговой: той дори се кандидатира от листата на ултранационалистическата Либерално-демократическа партия на Жириновский на предстоящите през декември парламентарните избори.

Вдовицата на Литвиненко Марина за пореден път обвини вчера руския президент Владимир Путин, че пречи на разследването на убийството. В Лондон тя заяви, че Путин подкрепял Луговой с цялата мощ на власктта си.

"Подкрепата на президента превръща убиец в национален герой", заяви тя в британската столица. В предсмъртното си писмо от болницата в Лондон Литвиненко бе обвинил Путин, че задкулисно е дърпал конците на атентата.