Двама британски хакери са проникнали преди време в сървър на Sony, откъдето са откраднали каталог с 50 хиляди музикални композиции. Сред тях са неиздавани досега песни на Майкъл Джексън, съобщи Сънди Таймс.
    

Sony купи каталога през 2010 година за сумата от $250 млн. от наследници на Джако. Сделката беше обявена за най-голямата в историята на музикалната индустрия.

Кражбата е установена след регулярна проверка на сигурността. Sony вече е затворила уязвимостта, през която хакерите са проникнали.

Още през май 2011 г. полицията арестува Джеймс Маркс и Джеймс МакКормик, заподозрени в кражба на музикалния каталог на Джако. Двамата не се признават за виновни и бяха пуснати под гаранция. В края на миналата седмица се състоя съдебно заседание по делото, а следващото е насрочено за януари 2013 г.

Девет месеца след смъртта на Майкъл Джексън, Sony подписа договор с неговите наследници, който й дава права да използва песните му в реклама, компютърни игри и филми. Освен това Sony се задължи да пусне 10 албума на Джако в рамките на седем години.