Пиенето на бира след футболен мач, продължително бягане или игра на голф е полезно за организма. Проф. Мануел Гарсон от Университета в Гранада твърди, че при обезводняване бирата е по-полезна за задържане на вода в организма, отколкото водата.

Мехурчетата кехлибарена течност освен това по-успешно утоляват жаждата, а поради съдържанието си на въглехидрати тя замества и изгубени калории. Проф. Гарсон е накарал група студенти да правят усилени физически упражнения при температура около 40 градуса Целзий.

След това на половината била дадена чаша бира, а останалите получили вода. Изследваните лица, които са пили бира, са се справили по-успешно с дехидратацията. Че бирата е по-полезна срещу обезводняването след спортна тренировка, потвърждава и кардиологът Хуан Антонио Корвалан, който е работил с футболистите на "Реал Мадрид" и с националния отбор по баскетбол на Испания.

Корвалан добавя, че отдавна препоръчва ечемичени напитки на професионални спортисти след тренировка. Предишни изследвания са показали, че повечето алкохолни напитки действат диуретично, защото увеличават количеството течност, която тялото губи чрез уриниране.

Експертът по диетология и метаболизъм д-р Джеймс Бетс от Университета в Бат (Великобритания) е на мнение, че пиенето на бира в умерени количества помага на тялото да задържа течност толкова добре, колкото водата, но не по-добре, а бирата няма достатъчно висока концентрация на алкохол, за да действа диуретично.