Два часа рок-легендите от "Deep Purple" пяха и свириха в столичната зала "Фестивална" в края на Деня на будителите.

Два часа твърд рок накараха публиката да припява и аплодира петимата музиканти през цялото време на концерта. Йън Гилън запя точно в 20.30 ч. и не спря 45 минути.

Между отделните песни нямаше паузи. След това започнаха редуванията между уникалния глас на Гилън и изключителните изпълнения на китарата на Стийв Морз, барабаните на Йън Пейс и клавишите на Дон Еъри.

Последният бе и една от изненадите на концерта с 5-минутна пиеса, съчетаваща оригинално творчество с елементи от класически композитори, музика от 50-те години на 20 век и неравноделните тактове на българската народна музика.

Два часа музиканти и публика създадоха неповторим спектакъл. Липсваха само рок-баладите.

И когато в края на концерта гласът на Йън Гилън отслабна, хилядите зрители изпълниха в един глас "Дим над водата" и "Хъш".

Финалът на концерта бе разочарование за публиката, която настояваше за още и още и която бе изненадана и малко обидена от приключването на двучасовия спектакъл.

Той премина без инциденти, за което се грижеха няколко десетки охранители и организатори. Влизането в залата стана след три проверки.

Не бе допуснато внасянето на бутилки. Затова пък вътре в залата се продаваха наливна бира за 1 лев, кока кола за 2 лева, минерална вода за 1 лев.

На специален щанд бяха изложени фланелки, панталони и всякакви аксесоари с надписи "Deep Purple" и автографи от музикантите. Те се продаваха на цени от 20 до 60 лева.

Повечето хора само гледаха. По-малко бяха купувачите. По данни на организаторите за третия концерт на "Deep Purple" в България са продадени 7 500 билета.

Средната възраст на публиката бе 40 години, а на музикантите - 50. Независимо от това Йън Гилън пя, тича и скача по сцената. Колегите му не му отстъпиха.

А в целия спектакъл осветлението бе направено така, че създаде усещане за мащабност и космополитност в иначе малката зала "Фестивална".

Следващият концерт на рок-легендите от "Deep Purple" е в Сараево на 3 ноември.