Печатарска машина превръща $1 в стодоларова банкнота с такова качество, че с просто око е неразличимо от оригинала. Уникалната самоделка се вади за първи път от музея на МВР. Тя е част от експозицията на предмети от престъпния свят, наредена в Попово, съобщава "Стандарт".

Машината е бълвала фалшива валута от работилницата на един от най-големите фалшификатори в света Тодор Кривналиев, за когото се говори, че през 30-те години на миналия век дава своя дан за икономическата криза в Америка. Младият печатар от русенското село Вятово емигрира в САЩ и наводнява страната с подправени банкноти. Изработва ги на самоделката си само с малко белина и стоманени шила от сергиите. И досега тайна остава химическата формула на фиксажа, с която българинът обработва купюрите. След екстрадирането му и излежаване на присъдата фалшификаторът е нает на работа в монетния двор на БНБ, но напуска, за да прави отново ментета.

Историческият музей в Попово показва и инструментите на най-добрите ни касоразбивачи и веществени доказателства по делата за най-големите престъпления у нас. Видно място е отредено на Стефан Станев от поповското село Водица. Германецът, както го наричали местните, е обявен за номер 1 сред касоразбивачите в България през периода 1965-1990 година. Имал 4 присъди за кражби и обири и 25 години зад решетките. Всеки може да види шперцовете и подправените ключове, с които Спас Дойчев опразнил трезорите на няколко банки в страната, а когато го заловили, в затвора се разменил със съкилийника си и така излязъл на свобода. Показани са също чантата и служебният фотоапарат на първия български дознател, както и снимки на първия катаджия на Поповска околия.