Депутатите от левицата са били заплашени от ръководството на ПГ на БСП, че който не подкрепи решението за 8 % изборен праг за коалиции, ще отпадне от листите", заяви пред “Труд” парламентаристът от “Коалиция за България” Георги Близнашки.

Промените в избирателния закон бяха приети в понеделник на драматично извънредно заседание на НС с гласовете на БСП, ДПС, РЗС, “Атака” и независими.
Повечето от социалистите смятали, че това, което правят, е нередно, но са се подчинили на волята на партийните си шефове.
Единственият, който се е възпротивил на партийната повеля и в залата гласувал “против”, е юристът конституционалист Георги Близнашки.
В началото на заседанието той предупредил председателя на ПГ “Коалиция за България” Ангел Найденов, че няма да се съобрази с наложения диктат. Найденов го е помолил да не участва в гласуването.
Близнашки отхвърлил и това с мотива, че трябва да има очи, с които да се изправи утре пред своите студенти, когато им обяснява в кои случаи е оправдано въвеждането на високата избирателна бариера. Близнашки е убеден, че “проговарянето му”  крие рискове за него, но пък “мълчанието е по-страшно”.