С драматична реч от трибуната на Народното събрание днес Георги Близнашки призова съпрартийците си от БСП да гласуват против 8% -тната бариера за коалиции.
Близнашки заяви, че тази промяна в закона  ще компрометира демократичните постижения на парламентаризма досега и ще доведе до изкривено политическо представителство в следващия парламент.
Вярвам, че с моя глас "против" изразявам мнението на всички социалисти, които отстояват демократичните ценности и принципи, каза още Близнашки.

Според депутата, който е специалист по конституционно право, въвеждането на подобен праг е оправдан при заплаха от влизане на екстремистки партии в парламента, но в момента такава заплаха няма, а мярката цели единствено да разбие дясната опозиция.
Убеден съм, че моята партия БСП рано или късно и колкото по-рано, толкова по-добре, ще преразгледа позицията на днешното партийно ръководство и ще порицае взетото решение и произтичащото от него поведение, заяви Близнашки.

Той се обърна към своите другари от Коалиция за България като каза, че за мнозина от тях решението е морална и политическа драма, която те не са заслужили да изживеят в края на своя мандат.
Близнашки бе изпратен с ръкопляскания от цялата зала, когато призова колегите си социалисти да гласуват по съвест като се придържат към библейската максима, "че не трябва да причиняваме на другите това, което не искаме и те на нас да сторят”.