В началото на пролетта пазарът на едро на хранителни стоки остава спокоен и промените в цените спрямо март са до 3,5%, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Спрямо същия период на миналата година има спад на цените на основни хранителни стоки като захар - 6%, брашно - 33%, олио - 42%, както и при кашкавала - 6% и сиренето - 15%.

По-високи цени през тази пролет са отчетени при ориза - с 61%, варивата 22%, рибата - 23% и месните произведения - от 8 до 23 процента за различните колбаси. Със 7% по-ниска е цената на пилешкото месо спрямо април 2008 година.

В началото на април, в сравнение с март, се наблюдава поскъпване на повечето плодове и зеленчуци, но спрямо същия период на миналата година цените на голяма част от тях са по-ниски.

През първите седмици на април, спрямо месец март се наблюдава покачване на цените на повечето зеленчуци, както от българско производство, така и от внос.

Най-голямо поскъпване е регистрирано при българските оранжерийни домати - 15%.

В диапазона 4-10% е поскъпването на вносните домати, краставици, чесън, лук, картофи и моркови. При цената на българските картофи и чесъна е отбелязан слаб ръст от 2%, а цената на лука и морковите е паднала през април, спрямо март с около 1-3%. Цената на българските оранжерийни краставици е без промяна.

Повечето плодове, които се предлагат на пазара в началото на април са от внос, като портокалите и мандарините са поскъпнали с около 6-10%, а кивито - със 7%.

Цената на бананите има леко покачване от 1 процент. Българските ябълки през април са поскъпнали с 4 процента, съобщават от ДКСБТ.