Нямам никакви вести от съпруга си, това каза в предаването „Пропаганда” на Дарик съпругата на отвлечения преди дни Вене Василев Сотиров. Тя обясни, че той е много болен и по време на похищението му не е имал никакви лекарства в себе си. Съпругата на похитения бизнесмен Василка Сотирова* заяви още, че не се притеснява за себе си, а за децата си. Ето какво още каза тя:

Как се развиват нещата около вашия съпруг?

Просто не съм на себе си, не мога да разговарям.

Успяха ли да се свържат с вас похитителите?

Не, нямам никаква вест от никого нито от полицията, нито от тях, нямам нищо.

Можете ли да кажете от какво се нуждае съпругът ви, за да се закрепи в нормално състояние докато се прибере вкъщи?

Той употребява много лекарства, смениха му ги и не ги знам всичките, рецептата е в него, в чантата му, но няма лекарства в него.

 

Вие за себе си притеснявате ли се, мислите ли, че някой ще посегне на вас или на децата ви?

Притеснявам се за децата си, за себе си въобще, моят живот вече свърши, все ми е едно, него да го върнат, на мен не ми се живее. Всичко това е толкова обидно, не мога…

Вие, има ли как да съберете една по-крупна сума за откуп?

Не, не, аз не знам какво да правя. Точно това е обезпокоителното, той е изпълнителен директор, на заплата, фирмата не е негова, то е Акционерно дружество, но там са много хора и той е пенсионер, отказа се от председател на кооперацията, гледа си старините и въобще между двете отвличания няма мярка за сравнение, освен възрастта им.

Вие, успяхте ли да разговаряте с някой от приятелите си, роднините, колегите на Вене, за да помогнат да съберете евентуално някаква сума?

Хората се обаждат сами, аз не съм в състояние да звъня, не знам нищо повече. Обаждат се хора, които едва имат пари за залъка си, такива се обаждат, а другите…

Искате ли да се обърнете към похитителите на Вене, за да са наясно те с вашата позиция?

Какво би помогнало това, те са си набелязали, никои не се съобразява с другите. Днес е празник, Великден е, обаче за нас въобще не е празник…, ако майка ги е родила нека да го него, той е болен човек, нека да вземат мен, аз не желая да живея без него, не мога. Тичам до пощенската кутия, нещо да пратят, да пратят някаква вест, че е жив. Моля, върнете го.

Вие, задлъжнели ли сте, има ли кой да ви отмъщава за дългове?

Не, към хората нямаме, имаме към банката, но редовно ги плащаме, цял живот сме били с кредити, никога не са пращали хора заради нас, нямаме такива случаи да дължим на частно лице пари.

А някой да дължи на Вене или на фирмата огромна сума, заради която да си заслужава да си разчисти по този начин сметките?

Не знам, аз съм пенсионер, не работя при него, но не съм чула такова нещо. Мобе да е накърнил нечии интереси, защото фирмите в този район, който е към кооперациите ги ремонтира и са хубави и хората предпочитат да пазаруват в тях и нечии интереси на тези гаражни търговци…, предполагам, че има такива.

Както в случая с Киро Киров, така и с вашето семейство има един човек, който доста добре се оправя с бизнеса, доколкото знам дъщеря ви. Възможно ли е те да са се свързали първо с вашата дъщеря Ирина, без тя да ви каже?

Не, не е възможно.

Как се отнесоха полицаите с вас?

Дадох показания като свидетел, нищо повече, никой не се обажда.

Инструктираха ли ви какво да правите, към кого да се обърнете, ако ви се обадят похитителите?

Не, аз разговарях с тях на стълбите, повече никой не е идвал, не съм виждала никого. Оставиха ми телефона на дежурния на 5-то РПУ. Не са ми предложили охрана, аз нямам нужда от охрана, моят живот не е важен.

Близките ви започнаха ли да ползват услугите на охранители след инцидента?

Не знам такова нещо. Само да го върнат жив и здрав, той здрав няма да бъде, но поне жив, защото ме е страх, че той няма да издържи всичко това.

64-годишният Вене Василев Сотиров беше отвлечен на 16 април пред блок 133 в столичния квартал „Сухата река”, където живее. Това стана три дни, след като беше освободен бизнесменът Киро Киров. Похитителите са били четирима. Двама от тях са били в полицейски униформи с неприкрити лица, а другите двама са били с полицейски униформи и качулки с надпис „Полиция”. До момента за него не е поискан откуп.

По свидетелски показания Вене Сотиров паркирал джипа си пред блока и тръгнал да се прибира. Тогава от полицейска кола изскочили двама с качулки и автомати, другите двама чакали в колата. Той се развикал, а те употребили сила, тъй като бизнесменът е едър и силен човек. Пред входа има капки кръв, паднали са и ключовете му и дребни стотинки. Група деца, които са играели пред входа, са видели всичко.

 

Отвличането е извършено по същия начин и със същия почерк като това на Киро Киров. Близките на похитения са се свързали с полицията и са подали жалба, и за новото отвличане вече е образувано наказателно производство. То се наблюдава от групата прокурори от Софийска градска прокуратура, които разследват и отвличането на Киро Киров.