Контролната  операция , организирана от Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция” в ЕС -  TISPOL стартира от днес.

Засилен контрол за противодействие на водачите-нарушители, превишаващи разрешената скорост, ще се проведе на територията на целия Европейски съюз от 20 до 26 април. Контролната  операция е  поредната, организирана от Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция” в ЕС -  TISPOL. Последните две операции бяха насочени към повишаване на ползването на предпазните колани и системите за безопасно превозване на деца, както и за  спазване на всички законови изисквания от водачите на товарни автомобили.

Като член на TISPOL “Пътна полиция” в нашата страна организира засилен контрол на скоростта  през периода 20-26 април. От Главна дирекция “Охранителна полиция” е разпоредено до  Столична и областните дирекции на МВР да организират проверки с максимален обхват на рисковите участъци, където масово се превишава скоростта, с  пълноценно използване на наличните технически средства, съобщават от Пресцентъра на МВР. 

Годишно по пътищата на Европа при пътни катастрофи  загиват над 42 000 души, като 30% от жертвите са резултат на движение със скорост над разрешената. За България през 2008 г  по тази причина са възникнали 40 % от тежките пътнотранспортни произшествия с 50% от общия брой на загиналите.

Само в нашата община през миналата година са станали 593 ПТП-та. От тях тежки са 23, при които са загинали 5 човека, а броят на ранените е 29.