Законодателни инициативи по проблеми с отвличаният ще представи във вторник ГЕРБ, съобщи Бойко Борисов. Той е категоричен, че за отвличане трябва да се налага доживотна присъда и да се дават пълни права на служби за работата по такива случаи.

Сегашният закон по думите на Борисов е с обърната тежест - „Когато намериш дори часовника на отвлечения, това не е доказателство да осъдиш бандата", посочи Борисов. Това са факти от нашата практика преди няколко години и за това ние ще помогнем и на съдиите и на службите с промяна в законодателството, добави той.

По мнението на Бойко Борисов запорирането на сметките при отвличания, за да не се плащат откупи, няма да помогне.

Бойко Борисов анонсира и намерението си да въведе и друга законова промяна или нова наредба, с което разпети петък да стане неработен ден. „Не празничен, а неработен ден", подчерта Борисов. Той изтъка, че религията казва на този ден да не се работи и се противопостави на премиера, че в държавата разпети петък е работен ден, а първи май - почивен.

Столичният кмет откри обновената отсечка на ул. „Опълченска". За 37 дена „Пътища и съоръжения ЕАД" разширяват 236 м. от улицата, където сега двете платна са по 10,5 метра, има нова разделителна линия, нови тротоари и градинки с нови насаждения.

Директорът на Пътища и съоръжения ЕАД Василев посочи, че обектът е с нова кабелна мрежа за улично осветление и стълбове, с нова канализация.

Столичният кмет каза, че такива разширения предстоят да бъдат предприети и в други участъци в София и подчерта, че най-важното за столичани е метрото.

Борисов съобщи, че ЕИБ е одобрила всички предлагани естакади в София, сред които са тези на бул. "България", "Ломско шосе" и семинарията, телвизионната кула, Околовръстния път. Очаква се на 6 май да бъде подписан меморандум и предстоят 9 първи копки на естакадите в София, каза още Борисов.

Кметът Борисов каза, че пролетното почистване върви добре и подчерта, че всички 8 фирми, които са наети работят. „Виждам напъна на правителството или на Вълка, защото явно той управлява правителството, да си припишат нашия труд", каза Борисов. По думите му правят се опити да бъде омаловажена работата на община за почистването на София.

Отстраняването на нерегламентираните сметища според Борисов можеше да се направи съвместно от държавата и общината без шум и в името на хората. „Те го правят напук на общината и за да си направят някакъв черен PR", добави Борисов.