Нели Рангелова е родена на 15.09.1958 г. в Монтана. За първи път излиза на сцена през  1978 година с оркестър "Бургас" като бекграунд-вокалистка.
Завършила е  Българската държавна
консерватория.
Носител е на много български и международни награди.
През 1982 г. печели Голямата награда на фестивала "Златният Орфей"
в международния конкурс за изпълнители. Същата година  печели голямата награда на фестивала "Neewollah" в Индипендънс, щата Канзас, САЩ. Списание “Variety" отделя специално внимание на тази нейна изява, а кметството на Канзас я обявява за почетен гражданин на града. През 1983 година печели "Сребърна лира" на международния фестивал на популярната песен "Братиславска лира" в Словакия. През 1984 г. печели втора  награда на международния фестивал на песента "Сопот" в Полша. През 1987 г.  песента й “Ти и последният дъжд”   влиза в първата десетка на фестивала “Нешвил” в САЩ. Тогава участват общо 6000 песни от цял свят.  Нели Рангелова е  лауреат е и на фестивалите "Шиофок" - Унгария и "Филах" - Австрия.
Има много концертни изяви с биг-бенда на Полското национално радио, с "Алекс биг-бенд" в Германия, с  биг-бенда на Тони Таню в Куба и биг-бенда на Българското национално радио с диригент Вили Казасян, както и с оркестрите "Сребърни звезди", "Орбита", "Горещ пясък", "Акага" и много други. Броят на записаните от Нели Рангелова  песни е надхвърля 500.
Между най-популярните й песни са “Циганско лято”, “Само ти”, “Що ли те чакам”, “Кристален свят” с Георги Христов, “Направете място за дете
” в дует с Орлин Горанов.
П
рез 2004 Нели Рангелова издава седмия си албум "Раздвоена".

В петък известната певица изнесе концерт в Трудовец. След това даде интервю за електронното издание.

-Вие сте от активно работещите естрадни изпълнители.  Радвате почитателите си с нови песни и предизвикателна визия. Последните Ви песни “Бум-бум”, “Както съм била” и  “Сладка грешка” станаха хитове.  Разкажете ни нещо повече за най-новата “Сладка грешка”.

-Действително “Сладка грешка”  се възприе добре. Радвам се, че видеото се излъчва по всички телевизии. Дори се учудвам от това. Песента е в латино стил. Музиката и текстът са дело на Явори Кирин. Аранжиментът е на Емил Бояджиев, с когото съм работила по песните “Бум-бум”  и “Както съм била”. Режисьор на клипа е Ники Нанков. С него също работя отдавна. Видеото към песента e заснето на пустинен екзотичен остров до курортен комплекс “Русалка”. Глароси, чайки и земноводни – това са част от персонажите в клипа.  Декорът, подбран от режисьора, е напълно естествен - уникални скални местности и вековни дървета.  

-Какво предстои във Вашата кариера?

-Догодина навършвам 30 година на сцена. Ще отбележа събитието с голям концерт в зала 1 на НДК. Моят добър приятел Жоро Христов ме посъветва по този повод да издам албум “Тhe Best”. Нямам такъв до този момент.  Албумът ще съдържа 40 песни.
Другото, с което мога да се похваля, е, че непрекъснато получавам покани за участия. Пътувам често  из страната, срещам се с много млади хора.  Правя концерти в зала 1 на НДК. Участвам и в сборни концерти. Щастлива съм че песните ми се харесват на хора от различни възрасти.

-Остава ли Ви време за родния град и близките?

-До Монтана пътувам нон стоп.  Баща ми почина миналата година и затова често навестявам майка ми. Имам сестра, която е омъжена в Лом. С нея също се виждаме.  Старя се да отделям повече време за 13-годишния ми син. Искам да го науча да бъде добър и честен човек.

-С какво се занимавате извън музиката и сцената?

-По настояване на моите двама мъже у дома вече спортувам . Ходя на фитнес по четири пъти в седмицата. Обичам да чета вестници, да гледам филми. Ходя на премиери на мои колеги. С много от тях поддържам приятелски отношения.  Въобще старая се да живея в хармония със себе си.

-Какво ще пожелаете на читателите на botevgrad.com?

-От сърце им пожелавам здраве, да ценят хубавата музика и да бъдат винаги верни фенове. Целувки на всички!