Чувство за безнаказаност в престъпниците е една от основните причини за зачестилите случаи на отвличания у нас, коментира в предаването „Денят” на Дарик криминалният психолог Бойко Ганчевски. Според него отвличането вече се превръща в мода, която създава чувство за обреченост сред бизнесмените.

Той обяви, че от 1994 година насам отвличанията, които са известни, са 19, като 3 от тях са регистрирани през тази година. При 5 от случаите похитените са в неизвестност, при 3 заложниците са убити. Убити похитители има в 2 случая, заловени похитители има също в 2 случая. Първият случай, през 1994 година, е на отвлечения строителен предприемач, за който бяха поискани 130 хиляди долара откуп. Тогава бяха убити заложниците. Отвлечените бизнесмени са шестима, деца на бизнесмени - шестима. При един случай за съучастие са заловени двама полицаи, 2002 година, но те не бяха осъдени. За 2007 г. и 2008 г. са известни по едно отвличане на бизнесмени.

„Ниската разкриваемост се дължи на факта, че организираното престъпление се извършва от психопатни лица, които трудно се разкриват, защото имат друга мотивация, те са насочени към печелене на крупни суми. Незалавянето им налива пари в организираната престъпност, неразкриването на престъпленията финансира организираната престъпност”, каза още Бойко Ганчевски. По думите му, тези престъпници са професионалисти. Според криминалния психолог първата превантивна мярка срещу този вид престъпление е активизирането на полицейските структури в предварителното улавяне на информация за такива отвличания.