Уебсайт под мотото "Югоизточна Европа: Хора и Култури" стана факт по инициатива на Генералната дирекция „Разширяване” на Европейската комисия, съобщиха от ЕК. Журналисти от Западните Балкани и Турция представят на www.southeast-europe.eu художествени творби, танци, театър, филми, кулинарно изкуство, литература, музика и спорт от региона.

Уебсайтът е създаден, за да повиши информираността за културното богатство на настоящите и потенциални кандидат-членки на ЕС от Югоизточна Европа и да разсее предубежденията спрямо тях.
Комисарят по разширяването Оли Рен заяви: “Този уебсайт е богат източник на информация, който позволява на посетителите да се запознаят с културата и начина на живот в страните от Западните Балкани и Турция. Той се противопоставя на старите стереотипи като разкрива динамичната и модерна културна среда в региона”.

Уебсайтът съдържа статии за местни музикални изяви, филмова продукция, книги, хранителни специалитети и т.н. Календар на събитията позволява на посетителите да получат информация за културните и спортни мероприятия, провеждани в региона.
Статиите, публикувани на сайта, са написани от журналисти и автори на свободна практика от Хърватия, Македония, Албания, Турция, Сърбия, Борса и Херцеговина, Черно гора и Косово. Част от първите публикации на сайта са: Световната купа по ски алпийски дисциплини в Загреб (Хърватия), Международният музикален фестивал в Анкара (Турция), Световният рекордьор художник-мозаист Саймир Страти (Албания), Биеналето на съвременното изкуство в Сараево (Босна и Херцеговина) и Традиционният фолклорен танц “Коло” (Сърбия). Всяка седмица ще бъдат публикувани нови статии.