Екипи от Единната спасителна система продължават своята работа по овладяването на пожара край село Габер, който възникна вчера около 13 часа, съобщиха от пресцентъра на МИС.

Самосвали карат тонове пръст, която се използва за затрупване на пожара.

На всеки половин час се правят замервания на въздуха в района на пожара и околните села Габер, Камбелевци, Табан, Цацаровци и Владиславци няма опасност за населението там.

Няма наличие на вредни емисии и измерените стойности в района на населените места на етиленов окис, меркаптаний, амоняк, хлороводород, въглеродни окиси, изобутили, циановодород са под пределно допустимите.

Припомняме, вчера се обмисляше евакуация на населението. Пожарът в предприятието за преработка на гуми "Гуми Пласт ЕКО" край село Габер, община Драгоман възникна вчера в 13:02 часа и бързо се разрасна и пренесе в намиращото се в близост поле.

Горят склад за стари гуми, други гуми, разположени на около 2 дка в двора на завода, както и помещение с готова продукция.

От мобилната станция на МОСВ е измерена по-висока запрашеност само в района на пожара, до горящия цех в рисковата зона.

Превантивно са изведени десетина работници от съседни на пожара цехове. Екипи на МИС със специализирана екипировка провеждат химическо разузнаване в огнището на пожара.

Района около мястото на инцидента е отцепен от РУ на МВР - Драгоман и достъпа на хора е ограничен.