Деветокласникът Петър Петров, който се снима с неприлични жестове пред лика на Васил Левски в шуменско училище, е напуснал доброволно школото. 22-годишният ром е подписал писмени извинения, пише Труд.

„Когато човек поругава български символи, това означава, че той е в състояние да поругае абсолютно всичко, свързано с българщината. Той самият не се чувства като наследник на Ботев, Левски и Караджата”. Това заяви пред Нова телевизия психолингвистът и експерт по образование Стела Богомилова.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки коментира проблема, като сподели, че според него ромите не желаят да се съобразяват с обществения модел и подобно поведение може да се дефинира като мода, защото те виждат, че могат да стават известни по този начин. Това означава, че няма интеграция.

В същото време учениците от шуменското училище „Васил Левски” не крият обидата си от постъпката на Петър. Те масово се заканват да се саморазправят с момчето, осквернило паметта на техния патрон. Петър не е посещавал училището си от петък, когато снимката бе публикувана във Фейсбук.

„Очевидно трябва да си направим няколко много важни извода. Първо, че шеги с определени неща не се правят, колкото и мотивите да са безобидни, такива неща обиждат обществото и всеки трябва да си понесе последиците”, заяви Юлия Христова, директор на СОУ „Васил Левски”.

От училището са сезирали Районната прокуратура в града за случая, която да изкаже компетентното си мнение.