По разпореждане на Националната ветеринарномедицинска служба се засилва контролът на всички гранично-пропускателни пунктове в страната, за да се предотврати евентуалното пренасяне на свинския грип, с който се заразяват и хора. Това съобщи за Дарик директорът на НВМС д-р Йордан Войнов.

Граничните полицаи ще проверяват личния багаж на пристигащите от Мексико, САЩ, Канада и Япония, за наличие на продукти от свинско месо. В България не се внася свинско месо от Мексико, такова влиза у нас само от страните членки на ЕС, бе категоричен д-р Войнов.

Като част от европейската общност страната ни не може да наложи самостоятелно забрана за внос на месо, обясни д-р Войнов. Той обаче призна, че за мутиралия вирус на свинския грип, който е опасен за хората, се знае твърде малко. Истинският свински грип H3N2, които е познат, не е опасен за хората, каза още Войнов.

Има ли връзка между свинския и птичия грип и кой е по-опасен все още е трудно да се каже. При термична обработка обаче рискът от заразяване винаги е по-малък. „По принцип унищожаването на вирусите става с термична обработка над 70 градуса. Тогава те биват унищожавани”, каза Войнов.

По предложение на ЕК се очаква да бъде свикана спешна среща на министрите на здравеопазването. Дали тя ще е предшественик на по-засилен контрол и въвеждането на ограничителни мерки в рамките на целия ЕС д-р Войнов обаче не се нае да коментира.