Страната ни ще вземе мерки, които да повишат готовността на болниците да улавят вируса на свински грип и да насочват хората към големите инфекциозни клиники в страната. другата мярка е свързана с попълване на запасите с антивирусни препарати.

По думите на здравния министър Евгений Желев към момента фармацевтичните компании разполагат с достатъчно медикаменти, които могат да повлияят на вируса и препоръча: „Направили сме препоръки до всички районни инспекции за опазване на общественото здраве, до РЦЗ-та, да се алармират болниците, да се проверят като готовност за евентуален прием на пациенти с такива оплаквания. Те ще предупредят и личните лекари при всеки съмнителен симптом да се обръща специално внимание”, каза Желев.

Той призова изследванията и пробите да се изпращат в нашата референтна лаборатория. „Ако е необходимо, ние ще ги препращаме към лабораторията на СЗО. Не трябва да създаваме паника, на този етап нямаме основание да говорим за пандемия. Нека да не драматизираме. Рискове има всякакви, нека да изчакаме”, допълни здравният министър.

Епидемиологичния щаб е взел решение да се засили контрола по границите заради предстоящия летен сезон. Към момента на софийското летище има две термокамери, които мерят температурата на пасажерите. Експертният съвет ще препоръча подобни камери да бъдат поставени и на летищата във Варна и Бургас.