Учените направиха крачка напред към създаването на ефективна противозачатъчна инфекция за мъже, съобщиха Би Би Си и в. "Индипендънт".

Специалисти от Националния изследователски институт по семейно планиране в Пекин инжектираха 1000 здрави и фертилни мъже с препарат на базата на тестостерон.

Двегодишното изпитание показа, че само 1% от лекуваните мъже са станали бащи. Изследваните лица били на възраст между 20 и 45 години и през двете години преди началото на експеримента успели да създадат най-малко по едно дете.

Партньорките на всички били здрави жени на възраст между 18 и 38 години без репродуктивни проблеми. Това е най-голямомащабното изпитание на ефективността на мъжки контрацептив на базата на тестотерон.

В края на експеримента само един на всеки 100 мъже станал баща. Няма противозачатъчно средство със 100-процентен ефект, твърдят експертите. 1-2% от жените, които приемат противозачатъчното хапче, пак могат да забременят.

Ефектът на инжекцията, прилагана веднъж месечно, е сходен с ефекта на противозачатъчното хапче и презервативите. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.