650 български войници, служещи в български контингенти зад граница, ще посрещнат Деня на храбростта и Празника на Българската армия - 6 май, Гергьовден, извън страната, съобщи министърът на отбраната Николай Цонев. По думите му, все още няма внесено предложение в Министерски съвет за изграждане на военнополева болница в Афганистан. Цонев съобщи, че след 11 май ще започнат консултации за удължаване на мандата на началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков или за преназначаването му, мандатът му изтича в края на месеца.

В традиционна преди празника видео- и телефонна връзка министър Цонев и ген. Стойков поздравиха военнослужещите в контингентите ни. Началниците на мисиите ни отчетоха обстановката по места. Обстановката в Кабул, Афганистан, е напрегната, степента на заплаха е средна, на летище Кандахар също е напрегнато. В Косово и Босна и Херцеговина е спокойно и без видимо напрежение.

Военнослужещите във всички контингенти са в добро здравословно и психическо състояние и изпълняват задачите си професионално.