Филмите "Кралицата" и "Последният крал на Шотландия" получиха съответно шест и пет номинации за Европейскте филмови награди, предаде Ройтерс.

Двете ленти ще се борят за отличието за най-добър филм с носителя на "Златна палма" от фестивала в Кан - "Четири месеца, три седмици и два дни" на румънския режисьор Кристиан Мунджиу, с биографичната лента за Едит Пиаф "Животът в розово" и с анимацията "Персеполис".

Тази година в обикновено най-оспорваните категории - тези за най-добър актьор и актриса, с изключение на Хелън Мирън, няма изявен фаворит.

Освен носителката на "Оскар" за ролята на кралица Елизабет Вторав категорията за най-добра актриса са номинирани още Марион Котийар в "Животът в розово", Мериан Фейтфул в "Ирина Палм", Карис ван Хутен в "Черната книга", Анамария Маринка в "Четири месеца, три седмици и два дни" и Ксения Рапопорт в "Непознатата".

Отличието в категорията за най-добър актьор ще си оспорват Джеймс Макавой в "Последният крал на Шотландия", Сасон Габаи в "The Band's Visit", Елио Джермано в "Брат ми е единствено дете",Мики Манойлович в "Ирина Палм", Бен Уишоу в "Парфюмът: Историята на един убиец" и ветеранът на френското кино Мишел Пиколи в "Красива завинаги".

Церемонията по връчването на 20-ите годишни награди на Европейската филмова академия ще се състои на 1 декември в Берлин.