Община Ботевград е с четири номинации за шестите Годишни награди в туризма.


Село Липница е номинирано в категория “Туристическа дестинация“. Малкото китно населено място е популярно със своите пещери, които, според сведения на пещерняци, са около 58 на брой, с останките от древна обсерватория и от крепостта Паница кале, църквата Свети Димитър, построена през 1864 год., с живописната природа, а вече и с най-добрите веломаршрути в района, повече информация за които може да видите тук.


Своя глас за село Липница може да дадете тук.


Проект “Хетеротопии“, финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия, е номиниран в категория “Иновации“. Да припомним накратко, че по този проект бяха създадени Туристически информационен център в Ботевград и Музей на открито /зад Историческия музей/. Също така беше извършено експониране и социализиране на Часовниковата кула. 


Ако искате да подкрепите проекта и да получите повече информация за него, може да го направите тук.


В категория “Изборът на българите“ са номинирани два обекта в община Ботевград – символът на града – Часовниковата кула, и Паметник-костница на Ботевите четници в Скравена. Те са на стр. 19 и за тях може да гласувате тук.


Прави впечатление, че за Паметник-костница на Ботевите четници е отбелязано, че се намира в община София. Вероятно става дума за случайна грешка от страна на Министерството на туризма. Но пък местоположението е точно – с. Скравена. 


От 13 ноември започва електронното гласуване за шестите Годишни награди в туризма - 2021. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.


Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, са над 60, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини. Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде  определена сред всички туристически обекти, включени  в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“.


Може да гласувате за финалистите до 00:00 часа на 22.11.2021 г. на https://tourismawards.bg/. Сайтът е достъпен и през уебстраницата на Министерството на туризма. Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове. Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат.


Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза.