Ако се вярва на резултатите от изследване публикувано в британското списание "Journal of Happiness", жените са осъдени в зряла възраст да бъдат нещастни. Изследването твърди, че жените започват живота си по-щастливо от мъжете, но след 48-та година навлизат в "зоната на недоволство и лошо настроение".

Социологът Анк Пленьол от Университета в Кеймбридж и икономисти от американския Университет в Южна Калифорния са сравнили резултатите от две напълно отделни изследвания - едното съдържало информация за стремежи и талант, а другото данни за удовлетворяване и щастие. Заключенията са, че нивото на щастие в средна възраст започва да пада заради неизпълнените мечти и амбиции.

Изглежда, че жените в ранния период от живота си са по-щастливи, доволни са от живота и материалното положение, докато мъжете през двадесетте години от живота си усилено се борят да осъществят финансовите си цели за себе си и семейството, което ги прави непрекъснато уморени, недоволни и твърдят, че се чувстват мизерно.

Но на средна възраст основно мъжете са осъществили финансовите и семейни планове и това ги накарало да се чувстват по-щастливи и с по-добро настроение. В същият период от живота си обаче жените най-често се чувстват недоволни и нещастни.

Самотата ги прави нещастни и недоволни. Авторите на изследването смятат, че за това основен фактор е че на 20 години основно мъжете са ергени, докато жените са сами в средна възраст. Също така бракът прави и мъжете и жените по-щастливи. 90% и от двата пола са заявили, че са искали брак, което означава, че самотата наистина ги кара да се чувстват нещастни и недоволни.

Факт е също така, че брачните двойки са и в по-добро финансово положение. В брачния живот повечето отговорности са за мъжете, но не трябва да се забрави и това, че освен усилията за успешна кариера и цялата тежест около възпитанието на децата се пада на жената. Интересно е, че резултатите от изследването показват, че мъжете през целия си живот имат толкова пари колкото и жените и даже по-някога и повеч,е и въпреки това финансово са недоволни, съобщава БГНЕС.