Истинска истерия обхвана стотици македонци, които масово събират от гъбата-смръчка, смятана за естествената и природна алтернатива на виаграта.

В района на Поречието, между Прилеп и Брод, всеки ден идват стотици македонци за да открият "смръчката", както я наричат местните хора, които са убедени, че влияе върху потентността при мъжете.

"Тя е прекрасен деликатес, но възрастните мъже я използват като виагра", казва Борис Милески, който от години събира "смръчки".

"Гъбата е много калорична и поради тази причина цената й е доста висока. През последната година обаче цената й рязко падна. Миналата година продавахме килограм за около 20 евро, днес взимаме едва 6 евро", казва от своя страна Жарко Цветкоски, който от години откупува гъби и след това ги препродава.

Западна Европа е най-големият пазар за този вид гъба, но и там тази годината цената е спаднала рязко, се оплакват македонците и добавят с хумор: да му мислят жените в Париж и Лондон.

За да се съберат 2 кг от тази гъба събирачите минават по около 30 км на ден. В района има около 700 събирачи на гъби. Миналата година те са спечелили между 300 и 500 000 евро.