Възможно ли е да изминеш 1246 километра само с литър гориво в градски условия? Да, и това е тазгодишният рекорд на норвежките студенти на екомаратона в Германия. Там се състезаваха и два български отбора със свои коли, предаде bTV.

Пистата "Юроспийдуей" до Дрезден е с дълги прави и слаби наклони, което дава надежда да бъдат счупени всички рекорди по икономия на гориво. Целта не е да стигнеш пръв до финала, а да изхарчиш по-малко гориво. Състезават се 200 отбора от 30 държави.

Колата на софиянци се класира на 24-то място - с три места по-добре от миналата година. Технологията за града, която надмина всички останали, са водородните клетки. Норвежкият двигател прави обиколка на пистата с еквивалента на едва 2 грама бензин.

Студентите конструират коли на бензин, дизел, пропан-бутан, биогориво или водород. Има дори прототипи на слънчеви батерии, които произвеждат повече енергия, отколкото разходват. Варненският технически университет дебютира тази година с двигател, приспособен за пропан-бутан.

На първите места се класират инженерите, които сами конструират всичко по колата си. Постижението на победителите от Нант е засега е 3700 километра.

Всички отбори си помагат и обменят опит. Резултатите вече са налице - ако един атлет пробяга същата писта, неговите дробове ще изхвърлят във въздуха повече въглероден диоксид от ауспусите на прототипа.